Trainingsschema Voor De Crosstrainer Om Af Te Vallen

Laatste update:

Een trainingsschema voor op de crosstrainer speciaal bedoelt om af te vallen is een goed hulpmiddel om meer calorieën te verbranden tijdens je training.

In dit artikel geef ik je een trainingsschema die je kunt gaan gebruiken om effectief af te vallen op de crosstrainer. Daarnaast leg ik uit waarom dit schema werkt en waar je rekening mee moet houden als je de crosstrainer wilt gaan gebruiken om af te vallen.

Effectief afvallen met een crosstrainer

Een veelgebruikte methode om af te vallen op fitnessapparaten is het trainen op een lage weerstand en hoge snelheid. Daarbij is het de bedoeling om je hartslag onder een bepaald maximum te houden.

Je zult je hartslag in de zogenaamde vetverbrandingszone moeten houden waardoor je effectief afvalt. Op zich klinkt het niet slecht en dat is het ook zeker niet. Gedurende je training zul je de nodige calorieën verbranden.

Helaas is het probleem met zo’n soort training dat je voornamelijk calorieën verbrandt tijdens je training. Het effect op je stofwisseling in de uren na je training zal minimaal zijn. Dit komt logischerwijs doordat je lichaam normaal gesproken weinig te verduren heeft gehad.

Zeker als je vaker hebt gesport zul je weinig last hebben van spierpijn. Je lichaam hoeft dus niet lang te herstellen van een training op hoge snelheid met een lage weerstand. Daardoor zal het positieve effect op je stofwisseling in de uren na je training niet al te groot zijn.

Afwisseling is de ‘sleutel tot succes’

Als je effectief af wilt vallen door gebruik te maken van je crosstrainer dan zul je na verloop van tijd verschillende soorten training moeten afwisselen. Als je na een aantal weken trainen het gevoel hebt dat je een basisconditie hebt opgebouwd. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het crosstrainer schema voor beginners. Of je had al een goede basisconditie dan is het tijd om je trainingsschema af te wisselen.

Als je zonder al te veel moeite 30 tot 45 minuten op de crosstrainer kunt staan met een normale weerstand zonder moe te worden dan weet je dat je een goede basisconditie hebt.

Afwisseling in je training is noodzakelijk om je lichaam uit te blijven dagen en effectief te blijven trainen. Als je maandenlang dezelfde soort training volgt dan raakt je lichaam gewend aan het soort inspanning dat het moet verrichten. Je zult dan minder snel afvallen. Tijd om daar verandering in te brengen!

High Intensity Interval Training (HIIT)crosstrainer schema afvallen HIIT

High Intensity Interval Training kortweg ‘HITT’ genoemd is een vorm van trainen waarbij je hoge en lage intensiteit met elkaar afwisselt. Intervaltraining is een effectieve manier om in een korte tijd veel calorieën te verbranden.

Je verbrand gedurende een interval training relatief veel meer calorieën dan wanneer in dezelfde tijd op een constante intensiteit zou blijven trainen. Ook in de uren na je training is het effect op je stofwisseling groter, waardoor je ook in de uren na je training meer calorieën verbrand. Dit komt omdat je lichaam meer moeite moet doen om te herstellen van een intensieve interval training ten opzichte van een training op een gelijke intensiteit.

Afhankelijk van hoe vaak je traint en hoe gevorderd je bent als sporter, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om 1 of 2 keer per week een ‘HII’ training te doen en 1 of 2 keer per week een normale training. Zodoende kan je lichaam voldoende herstellen van elke training.

Crosstrainer trainingsschema om af te vallen (HIIT)

Het High Intensity Interval Trainingsschema om effectief af te vallen is vrij simpel. De bedoeling is om gedurende minimaal 10 tot maximaal 20 minuten ‘alles te geven’. Hoe lang je training duurt bepaal je zelf. Begin bijvoorbeeld eerst een keer met 10 minuten, waarna als het goed voelt je de volgende keer 1-2 minuten langer een ‘HIT’ training volgt.

Het trainingsschema:

Tijd Trainingsvorm Stap
5 minuten Warming-up 1
1 minuut Lage intensiteit 2
30 seconden Zeer hoge intensiteit 3
1 minuut Lage intensiteit 4
Minimaal 8 minuten tot maximaal 18 minuten  (afhankelijk van je niveau) Herhaling van stap 3 en 4 5
5 minuten Cooling-down 6

Gebruik van het schema en de informatie in dit artikel op eigen risico. Luister goed naar je eigen lichaam!

Welke crosstrainer is geschikt voor het schema?

Om gebruik te maken van het schema hoef je niet een specifiek soort crosstrainer te hebben. Je kunt het zelfs gebruiken tijdens je training op allerlei andere fitnessapparaten.

Onthoud wel; de ene crosstrainer is de andere niet. Zeker als je niet in de sportschool traint en je bent van plan om een crosstrainer te kopen dan is het goed om verschillende crosstrainers met elkaar te vergelijken.

Een goede crosstrainer zorgt ervoor dat je een natuurlijke beweging kan maken zonder je spieren op de verkeerde manier te belasten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor hardloopschoenen; goedkope hardloopschoenen hebben over het algemeen voor minder demping, waardoor je je spieren en botten onnodig veel belast.

Mocht je van plan zijn om een crosstrainer aan te schaffen of je wilt een nieuwe crosstrainer, dan raad ik je aan om hier crosstrainers te vergelijken.

Alvast veel plezier en succes met trainen ;)!

2 Comments

  1. Catootje april 30, 2017
    • Koen mei 30, 2017

Plaats een reactie