Focus Fitness Fox 3 Crosstrainer Review

Laatste update:

Beoordeling
 • Programma's
 • Comfort
 • Stevigheid
 • Prijs
4/5
Voordelen: 

• De goede prijs/kwaliteit verhouding.

• Geen 'toeters of bellen'.

• Goede keus als je op zoek bent naar een stil apparaat.

Nadelen: 

• Combinatie met smartphone of tablet niet mogelijk.

• Geen tablethouder.

BEKIJK BESTE PRIJS

crosstrainer focus fitness fox 3Samenvatting

De Focus Fitness Fox 3 heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. Dit komt voornamelijk door de; stabiliteit, geruisloosheid en kwaliteit van de gebruikte materialen, in verhouding tot de relatief lage prijs.

De crosstrainer is vooral geschikt voor een beginnende sporter die het apparaat thuis wilt gaan gebruiken. Toch zal ook de wat meer gevorderde sporter voldoende uitgedaagd worden door de 16 weerstandsniveau’s en 18 trainingsprogramma’s. Daarom beveel ik dit apparaat aan voor beginners en normale gebruikers.

Trainingsprogramma’s 3/5

De 18 trainingsprogramma’s zijn handig om variatie aan te brengen in je training. Ook kun je deze als beginner gebruiken om direct mee te starten. De programma’s bestaan uit;

 • 12 vooringestelde weerstandsprogramma’s
 • 1 manueel trainingsprogramma
 • 1 persoonlijk trainingsprogramma
 • 4 hartslag trainingsprogramma’s

De 12 vooringestelde trainingsprogramma’s bestaan onder andere uit intervaltraining, ‘berg’ en ‘piramide’ programma’s. Tijdens het manuele programma kun je de weerstand zelf aanpassen. Het persoonlijke programma is een zelf in te stellen trainingsprogramma.

Hartslagprogramma’s

De 4 hartslag programma’s kun je gebruiken om in een bepaalde hartslagzone te trainen. Op basis van je leeftijd kun je er dan voor zorgen dat je op een specifiek streefpercentage van je maximale hartslag traint (55%, 75% of 90%). Ook kun je zelf een streefpercentage invoeren.

Op basis van de door jou gekozen hartslagpercentage past de crosstrainer automatisch de weerstand aan. Als je hartslag te hoog is, wordt de weerstand verlaagd. Als je hartslag te laag is, dan wordt de weerstand verhoogd. De hartslagprogramma’s zijn een handig hulpmiddel om bijvoorbeeld te trainen binnen je ‘vetverbrandingszone’ of ‘cardio zone’.

Daarnaast kun je 5 gebruikersprofielen gebruiken om op basis van je eigen lengte, gewicht en geslacht te trainen. De trainingscomputer slaat deze gegevens op, waarna je deze in het vervolg bijvoorbeeld tijdens een hartslagprogramma kunt gebruiken. De crosstrainer houdt dan dus rekening met de door jou ingevoerde gegevens.

Comfort 4/5

De crosstrainer biedt voldoende trainingscomfort en het display is gemakkelijk in gebruik. Waar je wel op moet letten is dat dit model niet over een mogelijkheid tot het aansluiten van een tablet of smartphone beschikt en geen tablethouder heeft.

Het ontbreken van een koppeling met smartphone of tablet betekent dat je de crosstrainer niet kunt gebruiken in combinatie met fitness apps. Deze kunnen handig zijn om je voortgang te bewaren.

De lengtepas van dit model is 40 centimeter. Zoals je misschien al weet, is de lengtepas een belangrijk aandachtspunt, omdat dit het comfort van je training kan vergroten (of verkleinen). Een lengtepas van 40 centimeter voelt natuurlijk aan en biedt daarom voldoende comfort.

Display (LED-kleurendisplay)

De trainingscomputer is voorzien van een LED kleurendisplay. Op het display worden verschillende gegevens over je training duidelijk weergegeven, zoals;

 • Tijd
 • Afstand
 • Snelheid
 • Het aantal verbrande calorieën
 • Je hartslag
 • Wattage
 • RPM (het aantal omwenteling die je per minuut maakt)
 • Een grafiek die je huidige training weergeeft

Sommige gegevens worden wisselend na elkaar weergegeven. Het aantal Watts en het aantal verbrande calorieën wisselt elkaar af, net zoals je snelheid en RPM. Dit is verder niet hinderlijk, want deze wisselen elkaar om de 6 seconde af, waardoor je voldoende tijd hebt om de gegevens af te lezen en tegelijkertijd niet het gevoel hebt dat het storend ‘flikkert’.

Stevigheid 4/5

De stevigheid van de crosstrainers is een belangrijk aandachtspunt. Dit bepaald namelijk hoe lang je apparaat mee gaat en heeft invloed op het comfort van je training.

Met een totaalgewicht van 48 kilogram en een maximaal belastbaar gewicht van 120 kilogram is het apparaat meer dan voldoende stevig om het apparaat ook op de langere termijn te blijven gebruiken.

Het gewicht van 48 kg zorgt ook voor dat deze ook niet of nauwelijks gaat wiebelen. Dit is zeker voor de wat meer intensievere gebruiker iets om rekening mee te houden.

BEKIJK BESTE PRIJS

Specificaties

Algemeen

Model Fox 3
Merk Focus Fitness
Garantie onderdelen 2 jaar
Garantie las- en framewerk 10 jaar

Eigenschappen

Kleur Grijs/Zwart
Totaalgewicht 48 kg
Lengte 135 cm
Breedte 70 cm
Hoogte 160 cm
Materiaal Metaal / Kunststof
Transportwieltjes Ja
Maximaal belastbaar gewicht 120 kg
Bidonhouder Nee

Training

Soort gebruik Thuisgebruik
Gewicht van het vliegwiel 7 kg
Aandrijving Achterkant
Weerstand Magneetrem
Weerstandsniveau’s 16
Instelling weerstand Elektronisch
Aantal trainingsprogramma’s 18
Werking met tablet/smartphone Nee
Tablethouder Nee
Hartslagsensor Borstband en handgripsensoren
Borstband meegeleverd Nee
Lengtepas 40 cm
Pedalen verstelbaar Ja
Maximum wattage 350 Watt
Displayweergave Tijd, snelheid, afstand, verbrande calorieën, hartslag, wattage & RPM     (aantal omwentelingen per minuut)

Reviews – “Wat zeggen andere gebruikers?”

Pluspunten

 • De scherpe prijs/kwaliteit verhouding.
 • Stabiliteit.
 • Het apparaat is nagenoeg geruisloos.

Minpunten

 • Sommige gebruikers vinden het moeilijk om het apparaat in elkaar te zetten.
 • Handpulssensoren zijn mogelijk licht afwijkend m.b.t. hartslag.
 • De doos waarin het apparaat geleverd wordt is zwaar.

Gebruikers geven aan dat de crosstrainer over een goede prijs/kwaliteit verhouding beschikt.

De trainingsmogelijkheden, degelijkheid en geruisloosheid, worden in verhouding tot de prijs als belangrijke pluspunten opgemerkt. Het product voldoet daarom voor de meeste gebruikers aan de verwachtingen.

Afwisseling in trainingsopties

De variatie in trainingsmogelijkheden wordt door veel gebruikers genoemd. Hierbij wordt vooral het zelf samenstellen van een trainingsprogramma als prettig ervaren, omdat je hierdoor voor variatie kunt zorgen, als je geen zin meer hebt in de voorgeinstalleerde trainingsprogramma’s.

Overigens zorgen deze volgens gebruikers zelf al voor voldoende variatie.

Installatie is ‘goed te doen’

Over het algemeen vinden gebruikers het in elkaar zetten van het apparaat ‘goed te doen’. Wel wordt er opgemerkt dat het handig kan zijn om het met zijn tweeën te installeren. Vooral vanwege het feit dat het fitnessapparaat geleverd wordt in een zware doos.

De relatief zware doos is een aandachtspunt voor gebruikers die op een hogere verdieping in een appartement of flat wonen. Ook als je een aantal trappen op moet dan is dit iets op rekening mee te houden.

Duidelijke handleiding, wel opletten

Verder geven gebruikers aan dat de crosstrainers voor het grootste gedeelte voorgemonteerd is. Enkele geven aan dat de handleiding duidelijker had gekund, maar de meeste vonden de instructies duidelijk.

Mede vanwege de plastic kaart met omschrijving waar de onderdelen aan zitten in combinatie met de duidelijke stappen in de handleiding. In de handleiding staat ook een overzichtstekening en een onderdelenlijst.

Als je goed leest en de stappen correct volgt doe je er volgens gebruikers ongeveer één a twee uur over om het apparaat te installeren.

Focus Fitness Fox 3 iPlus

De iPlus variant van de Fox 3 kan een betere keuze zijn als je op zoek bent naar een uitgebreider apparaat met meer opties.

Het grootste verschil met het standaard model is de mogelijkheid die de iPlus biedt om een smartphone of tablet aan te sluiten. Je kunt je apparaat koppelen door middel van Bluetooth, waardoor je verbinding kunt maken met bepaalde fitness apps.

Als je graag meer mogelijkheden wilt dan is de Fox 3 iPlus daarom een goed alternatief.

Mocht je op zoek zijn naar een apparaat met (nog) meer mogelijkheden en betere specificaties dan raad ik je aan om de Fox 5 van Focus Fitness te bekijken. Deze is voor intensieve gebruikers beter geschikt.

Conclusie

De Fox 3 is een goede keuze als je als beginner op zoek bent naar een fitnessapparaat voor thuis. Dit model biedt meer dan voldoende mogelijkheden en heeft een goede/prijs kwaliteit verhouding.

Je vindt op dit apparaat niet allerlei extraatjes zoals een ventilator, tablethouder of Bluetooth koppeling. Het is een vrij ‘basic’ model, maar dat is ook precies de reden waarom deze gemakkelijk is in gebruik.

Het apparaat is sowieso het overwegen waard voor beginners en normale gebruikers. Zeker als je op zoek bent naar een kwalitatief goed model met voldoende mogelijkheden tegen een relatief lage prijs.

BEKIJK BESTE PRIJS

1 Reactie

 1. j langezaal december 3, 2018

Plaats een reactie