Waar Moet Je Op Letten Bij Het Kopen Van Een Crosstrainer?

Laatste update:

Waar moet je op letten bij het kopen van een crosstrainer“, is een goede vraag als je van plan bent om een crosstrainer te gaan kopen. Zeker als je niet precies weet wat belangrijk is aan een crosstrainer is het goed om je dit nog eens af te vragen, voor je het weet doe je een miskoop en dat is natuurlijk zonde! In dit artikel ontdek je op welke zaken je moet letten, lees dus snel verder.

Als je van plan bent om een crosstrainer te kopen staat hieronder veel nuttige informatie die je kunt gebruiken bij je oriëntatie. De aandachtspunten staan niet op volgorde van belangrijkheid. De aandachtspunten voor het kopen van een crosstrainer zijn:

1. Het maximale belastbare gewicht

Het maximale belastbare gewicht is de maximaal hoeveelheid aan gewicht die de crosstrainer kan verdragen. Het maximale belastbare gewicht zegt veel over de kwaliteit van de crosstrainer. Het maximale belastbare gewicht is daarom één van de belangrijkste aandachtspunten waarop je moet letten bij het kopen van een crosstrainer. Een normaal belastbaar gewicht voor een thuiscrosstrainer is rond de 120 kilogram. Voor het maximale belastbare gewicht geldt; des te zwaarder het maximale gewicht, des te beter. Dit geeft aan dat de crosstrainer meer kan verduren en dus van betere kwaliteit is.

2. Gewicht vliegwiel

Het vliegwiel is het wiel aan de voor- of achterkant van de crosstrainer. Het vlivliegwiel crosstraineregwiel zet de crosstrainer in beweging.  Des te zwaarder het vliegwiel, des te zwaarder de maximum weerstand zal zijn. Dit heeft invloed op het aantal weerstandsniveaus van de crosstrainer. Overigens wordt vaak ten onrechte gedacht dat de zwaarte van het vliegwiel invloed heeft op de soepelheid van de beweging die je maakt op de crosstrainer. Dit heeft hier namelijk geen invloed op.

3. De afmetingen

Je moet er rekening mee houden dat een crosstrainer over het algemeen nogal wat ruimte in beslag neemt. Het is aan te raden om van te voren de ruimte waar je crosstrainer wilt gaan zetten nog eens goed na te meten en deze te vergelijken met de afmeting van de crosstrainer. Zodoende weet je zeker dat de crosstrainer die je koopt ook past in de ruimte waar je de crosstrainer wilt gaan zetten.

4. Plaats van het vliegwiel

De plaats van het vliegwiel heeft invloed op het soort beweging die je maakt. Het vliegwiel aan de achterkant heeft een meer ovale beweging tot gevolg en wordt over het algemeen als iets sportiever ervaren. Het vliegwiel aan de voorkant heeft meer een ‘langlauf’ beweging tot gevolg. Deze crosstrainers zie je over het algemeen in sportscholen. Als je weinig ruimte hebt dan is het aan te raden om een crosstrainer te nemen met het vliegwiel  aan de achterkant van de crosstrainer, dit neemt namelijk aanzienlijk minder ruimte in beslag. De meeste crosstrainers voor thuisgebruik hebben dan ook een vliegwiel aan de achterkant.

5. Aandrijfsysteem

Een crosstrainer kan op twee manieren aangedreven worden, met een V-snaar of met een ketting. De aandrijving met een ketting is te vergelijken met een ketting op een fiets. Een aandrijving met een V-snaar maakt aanzienlijk minder lawaai. Het is dus aan te raden om een crosstrainer te kopen met een V-snaar in plaats van een ketting.

6. Het weerstandssysteem

Het weerstandssysteem van een crosstrainer kan verschillen. Er zijn handmatige weerstandssystemen, waarbij je met een knop de weerstand bepaalt. Deze komen overigens tegenwoordig niet veel meer voor. De meeste crosstrainers beschikken over een elektronisch weerstandssysteem. Het weerstandsniveau kan dan ingesteld worden met behulp van een elektronisch display. Zodoende kun je gemakkelijker van weerstandsniveau wisselen. Een elektronisch weerstandssysteem is dus praktischer en gemakkelijker dan een handmatig weerstandssysteem.

7. Display

Crosstrainer kopen waar op letten

Crosstrainer kopen waar op letten – Crosstrainer display

Als de crosstrainer beschikt over een elektronisch display dan kunnen daar verschillende gegevens afgelezen worden. Dit is overigens niet bij elke crosstrainer hetzelfde. Hierbij kan gedacht over het algemeen gedacht worden aan:

  • De tijd die je je hebt getraind of hoe lang het duurt voor een training afloopt
  • Je hartslag door middel van de sensor grepen of eventueel een losse hartslagmeter
  • Het aantal verbrande calorieën
  • De afstand die je hebt afgelegd
  • Je snelheid
  • Het aantal omwentelingen die je maakt

8. Aantal weerstanden

De meeste crosstrainers beschikken over de mogelijkheid om verschillende weerstanden in te stellen. Het aantal weerstanden die ingesteld kunnen worden bepaald in hoeverre je variëteit aan kunt brengen in je crosstraining. Des te meer de crosstrainer beschikt over verschillende weerstandsniveaus, des te meer je kunt variëren. Het aantal weerstanden heeft dus invloed op de variatie die je aan kunt brengen in je training.

9. Aantal programma’s

Crosstrainers kunnen ook beschikken over voor ingestelde programma’s. Je kunt dan op het display van de crosstrainer kiezen voor een bepaald programma. Het voordeel hiervan is dat je een programma kunt selecteren met een bepaald trainingsdoel. Zeker als je al een tijdje aan het trainen bent dan is het belangrijk om variatie aan te brengen in je training. De programma’s zorgen er net zoals de weerstanden voor dat je gemakkelijker variatie aan kunt brengen in je training.

Je kunt bijvoorbeeld een intervalprogramma selecteren, zo kun je kracht- en conditietraining met elkaar afwisselen, wat de vetverbranding aanzienlijk bevorderd. Een crosstrainer is ook prima geschikt voor cardiofitness (link naar Wikipedia), oftewel het hartritme op een constant niveau houden om bijvoorbeeld af te vallen.

10. Verstelbare pedalen

Je zou ook nog rekening kunnen houden met de mogelijkheid om de pedalen te verstellen op de pedalen crosstrainercrosstrainer. Een klein persoon zal bijvoorbeeld de pedalen ver naar voren willen plaatsen zodat hij of zij beter bij de arm grepen kan komen. Terwijl een heel groot persoon de pedalen juist verder naar achter wilt zetten. Een goede lichaamshouding is belangrijk.

11. Transportwieltjes

Transportwieltjes zijn handig om de crosstrainer te verplaatsen. Zeker als bij jou in huis de plaats waar je wilt gaan sporten verschilt van de plaats waar je de crosstrainer wilt gaan ‘opbergen’.  De transportwieltjes zitten aan de voorkant van de crosstrainer, zodoende kan je de crosstrainer gemakkelijk kantelen en vervolgens verplaatsen. Overigens beschikken de betere crosstrainers tegenwoordig over transportwieltjes. Het is echter niet onverstandig om hier rekening mee te houden als je de crosstrainer regelmatig wilt verplaatsen.

 Crosstrainer kopen waar op letten? Het maken van een keuze!

Nu je weet waar je allemaal rekening mee kunt en moet houden is het aan jou om een keuze te maken. Een goede crosstrainer kopen wordt een stuk gemakkelijker als je de beste crosstrainers met elkaar kunt vergelijken. Om tot een goede keuze te komen staat er een crosstrainer top 5 op de homepage waar je de beste crosstrainers met elkaar kunt vergelijken!

Plaats een reactie