Crosstrainen Op Een Crosstrainer Is Veilig En Effectief

Laatste update:

Crosstrainen op de crosstrainer is één van de veiligste en effectiefste manieren om in beweging te blijven. Zeker als je crosstraining vergelijkt met bijvoorbeeld hardlopen op een loopband of hometrainen.

In dit artikel leg ik uit waarom crosstraining de beste vorm van sporten is in vergelijking tot andere manieren van sporten op fitnessapparaten.

Lees dus zeker verder als je wilt weten waarom crosstraining in vergelijking met trainen op een hometrainer of loopband de beste keuze is!

Waarom is crosstraining op de crosstrainer veilig en effectief?

crosstrainen effectief

Misschien denk je: ‘natuurlijk vind jij crosstrainen de beste manier van sporten, deze site gaat ook over crosstrainers’. Ik moet je helemaal gelijk geven als je dat denkt. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van de crosstrainer.

Dit komt doordat ik zelf jarenlang hardgelopen heb en ik meerdere malen geblesseerd ben geweest. De crosstrainer is voor mij een manier om toch in beweging te blijven zonder dat ik mijn spieren te veel belast. Daarnaast levert crosstrainen afgewisseld met hardlopen mij hetzelfde gewenste sportieve resultaat op als dat ik alleen zou hardlopen. Zonder dat ik steeds geblesseerd ben.

Mijn afwisselende training op de crosstrainer zorgt ervoor dat ik op gewicht blijf, mijn conditie behoudt en niet urenlang hoef te trainen om dit resultaat te behalen. Dit verhaal geldt natuurlijk niet alleen voor mij, maar ook voor andere sporters die effectief en veilig willen trainen.

Als je het logisch beredeneert dan is het niet lastig om te bedenken waarom crosstraining meer voordelen heeft als hometrainen of trainen op de loopband.

Crosstrainer of loopband?

De crosstrainer of loopband zijn beide effectieve fitnessapparaten. Crosstrainen op een crosstrainer verkleint echter het risico op blessures. De kracht die op je lichaam wordt uitgeoefend wordt gelijkmatig verdeeld. In tegenstelling tot hardlopen op een loopband is dit een groot voordeel van de crosstrainer.

Op een loopband belast je voornamelijk je onderlichaam, terwijl je bij het trainen op een crosstrainer je bovenlichaam en je onderlichaam gebruikt.

De impact op je benen en voornamelijk je voeten is bij hardlopen vele malen groter. Bij het trainen op de crosstrainer gaat je voet nooit volledig van het pedaal af. Het hoeft niet steeds opnieuw een ‘klap’ op te vangen net zoals bij hardlopen. Daardoor is de belasting op je voet en je volledige onderlichaam minder.

Als je het risico op blessures wilt verkleinen dan is de crosstrainer ten opzichte van de loopband een betere keuze.

Crosstrainer of hometrainer?

Zelf ben ik nooit fan geweest van de hometrainer. Een saai en weinig effectief fitnessapparaat naar mijn idee. De keuze tussen een hometrainer of crosstrainer was voor mij dus snel gemaakt.

Afgezien van mijn bescheiden mening 😉 is een crosstrainer ook gewoon een effectiever fitnessapparaat als een hometrainer. Puur vanwege het feit dat je bij het trainen op een hometrainer voornamelijk je onderlichaam traint, terwijl je bij het trainen op een crosstrainer je onderlichaam en je bovenlichaam traint.

Tijdens het fietsen op de hometrainer beweeg je alleen je benen. Als je volledig gebruik maakt van je crosstrainer dan zul je ook je armen moeten bewegen. Deze beweging met je armen zorgt ervoor dat je ook je bovenlichaam aan het werk zet in plaats van alleen je onderlichaam. Wel zo effectief. Het trainen op een crosstrainer is dus effectiever als het trainen op een hometrainer.

Conclusie

Als je nog een keuze moet maken tussen het trainen op een hometrainer, crosstrainer of loopband dan zou ik absoluut kiezen voor het trainen op een crosstrainer. Het risico op blessures is kleiner en het is tegelijkertijd een effectieve manier van trainen.

Mocht je overwegen om een crosstrainer aan te schaffen dan staat er op deze website meer dan voldoende informatie om je te oriënteren of te helpen bij je keuze.

Alvast veel plezier met het trainen :D!

Plaats een reactie